- jedna duża ugotowana pierś z kurczaka
- 350 g pieczarek
- 1 por
- 4 ogórki konserwowe (które wymieniłam na kiszone)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- majonez, jogurt naturalny, musztarda
- przyprawy: sól, pieprz, curry
Wykonanie:
Pieczarki kroimy, wrzucamy do gorącej wody i gotujemy około 10-15 minut.
Pora kroimy w cienkie talarki i gotujemy przez 2-3 minuty.
Kurczaka, ogórki i jajka kroimy w kostkę, następnie łączymy z pieczarkami i porem.
Wszystkie składniki łączymy z majonezem z dodatkiem łyżeczki musztardy lub też jogurtem naturalnym. Ja zastosowałam połączenie łyzki majonezu z 3 łyżkami jogurtu. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Ewentualnie możemy dodać troszkę curry i sałatka gotowa.
Podobno lepiej smakuje jak postoi kilka godzin w lodówce. Na ten temat będę mogła się wypowiedzieć dopiero jutro ;)
Smacznego!
Takiego połączenia nie znałam, trzeba będzie spróbować. Talerz piękny tylko czemu ominęła mnie degustacja?:)
OdpowiedzUsuńInwazja pieczarek :( smutek :( żal :( rozczarowanie :(
OdpowiedzUsuńah, jaka inwazja uczuć :D przysięgam uroczyście,że w lodowce nie ma już pieczarek do przetworow :>
OdpowiedzUsuńGłaszczu, nic nie omineło, w lodowce wciąż stoi i kusi :D