Skladniki:
(w oryginalnym przepisie jest ciasto I, natomiast u nas przyjęło się robienie tej drugiej wersji)
Ciasto I
20 dag cukru
20 dag mąki
9 białek
15 dag kokosów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II
8 jaj
20 dag cukru kryształu (1 szkl płaska)
15 dag mąki (1 szkl z górką)
2 łyzki kakao
poł łyzeczki proszku
Krem:
1 masło
3/4 szkl mleka
2 budynie waniliowe
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka morelowa
2 opakowania delicji
1 puszka ananasow
3-5 łyżek cukru
5 żółtek
Wykonanie:
Ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodajemy cukier. Kiedy sie rozpuści dodajemy kolejno suchy mak, kokos i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wlewamy do formy. Pieczemy 40 minut w 190 stopniach Celcjusza.
Masa.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w jednej szklance wody.
Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając.
Budynie gotujemy na 3/4 litra mleka, dodajemy cukier (jeżeli wyjdzie za gęsty ilość mleka można zwiększyć do litra). Schładzamy go.
Zimny budyń dodajemy do masła i calość ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy tężejącą galaretkę.
Wszystko razem dokładnie ucieramy.
3/4 kremu wykładamy na ciasto. Na nim układamy ananasy, na co wylewamy resztę kremu. Na kremie układamy połówki delicji i zalewamy tężejącą galaretką cytrynową.
Smacznego!
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
OdpowiedzUsuńO jak mi dobrze :D
:D :D :D :D :D :D :D :D
Muszę to mieć :D
Muszę to zjeść :D
jakbym zombie widziała :D
OdpowiedzUsuńSkoro mowa o delicjach :) to są prawdziwe delicje.Z przyjemnością dam się zaprosić na to ciacho, jak już bedziesz robić obiad pamiętaj o deserze :D
OdpowiedzUsuńa to na swieta :D zapraszam do niska :D
OdpowiedzUsuń