poniedziałek, 25 lutego 2019

Pieczone placki ziemniaczane

Potrzebujemy:
 
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 małe jajko
garść listków świeżego majeranku/suszony tez obleci
sól i pieprz
olej rzepakowy do smarowania
 
Wykonanie:

Najlepsze placki ziemniaczane są rumiane i chrupiące. Aby uzyskać ten efekt  piekąc placki w piekarniku należy posmarować olejem papier do pieczenia na który będą wyłożone placki, a następnie posmarować olejem również wierzch placków..

Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach - puszczą mniej wody.
Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek, listki majeranku, sól i pieprz.
Mieszamy wszystko razem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Na blachę wykładamy placki i smarujemy je z wierzchu również olejem. Dzięki temu będą rumiane i chrupiące.

Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
 

 


 
i na talerzu:
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz