Potrzebujemy:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 małe jajko
garść listków świeżego majeranku/suszony tez obleci
sól i pieprz
olej rzepakowy do smarowania
Wykonanie:
Najlepsze
placki ziemniaczane są rumiane i chrupiące. Aby uzyskać ten efekt
piekąc placki w piekarniku należy posmarować olejem papier do pieczenia
na który będą wyłożone placki, a następnie posmarować olejem również
wierzch placków..
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach - puszczą mniej wody.
Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek, listki majeranku, sól i pieprz.
Mieszamy wszystko razem.
Blachę
wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Na blachę wykładamy
placki i smarujemy je z wierzchu również olejem. Dzięki temu będą
rumiane i chrupiące.
Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
i na talerzu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz