czwartek, 28 lutego 2019

Monte deser

Przepis na formę silikonową 20cm, ja robiłam w pucharkach jako desery i sprawdza się tak samo dobrze w tej formie albo nawet i lepiej.


Potrzebujemy:
150ml mleka (może być troszkę wiecej)
5 łyżek ksylitolu (5-7 słodzików z orlenu :))
2 łyżki żelatyny
360g jogurtu naturalnego
250g mascarpone
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki kakao
kilka kropli olejku śmietankowego
kilka kropli olejku waniliowego
do dekoracji: orzechy laskowe, kakao
 

Przytotowanie:
Mleko i ksylitol doprowadzić w garnku do wrzenia, zdjąć z ognia i rozpuścić w tym żelatynę. Wystudzić. 

Mascarpone, jogurt i zmielone orzechy wymieszać do jednolitej masy. Wlać wystudzoną żelatynę i dokładnie połączyć. 
Masę podzielić na pół. Do jednej dodać kakao, do drugiej olejki i wymieszać każdą. 

Masę kakaową wlać do formy i włożyć do lodówki na 5min. Po tym czasie wlać część mleczną. Jeśli jest już bardzo gęsta to można od razu udekorować orzechami laskowymi, jak nie to na 5 min do lodówki i dopiero wtedy. 
Oprószyć kakao przed podaniem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz