Składniki:
2 nóżki kurczaka
pół główki czosnku
1-2 cebule
liść laurowy
2 marchewki
1 pietruszka
1-2 pomidory
1 papryka
groszek konserwowy
(podobno można też dorzucić pieczarki :) )
mleko, oliwa
przyprawy: curry, pieprz, sól, papryka ostra
Wykonanie:
Cebulę, czornek, liść laurowy i kurczaka obsmażamy dokładnie w garnku na oliwie.
Następnie zalewamy całość wodą i dodajemy pozostałe składniki, czyli pokrojoną w kostkę marchewkę, startą na tarce o grubym oczku pietruszkę, pomidory obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojoną paprykę oraz puszkę groszku konserwowego.
Doprawiamy curry (około 2 łyżeczki curry na 1,5l zupy), solą i pieprzem.
Danie gotujemy przez około 40 minut. Mięso będzie miekkie jak zacznie
odpadać od kości. Dopiero wtedy wyjmujemy kości, ponieważ podczas
gotowania oddają do wywaru smak.
Pod koniec gotowania wlewamy mleko i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze papryką ostrą i innymi przyprawami.
W sam raz dla 2 ludziów :D
OdpowiedzUsuńz dwóch nóg to nawet dla trzech :)
OdpowiedzUsuńa to fajnie :D
OdpowiedzUsuń