piątek, 11 stycznia 2013

Ciasto z bitą śmietaną i galaretką

Skladniki:


Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
10 dag mąki
5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao

Masa:
2 szkl.śmietany
2 szkl wiórków kokosowych
6 łyżek cukru (w przypadku braku cukru pudru z powodzeniem przetestowany został kryształ)
2-4 galaretki
paczka okrągłych biszkoptów
wiśnie w syropie



Wykonanie: 

Ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodajemy cukier. Kiedy sie rozpuści dodajemy po jednym żółtku. Następnie kolejno przesianą mąkę, proszek, sodę, kakao i olej. Gotowe ciasto wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika. 

Masa:
Śmietanę, wiórki i cukier wrzucamy razem do wysokiego naczynia i ubijamy a następnie odkładamy na dwie godziny. Można dodać do tego łyżkę żelatyny żeby masa nie była zbyt rzadka.
Międzyczasie rozpuszczamy galaretki w minimalnie mniejszej ilosci wody niż w przepisie.


Biszkopta przekrawamy na pół. Na jedną część przekrojonego placka dajemy masę kokosową. Na masę układamy biszkopty a pomiędzy nimi wiśnie. Następnie zalewamy to tężejącą galaretką i przykrywamy drugą częścią biszkopta.


Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. O qrteczka, aż mi ślinka poleciała :D
    Przywieź kawałek na spróbe jak przyjedziesz :> lol

    OdpowiedzUsuń