środa, 9 stycznia 2013

Kolorowa sałatka z szynką i makaronem


 W lodówce z zapasów poświątecznych pozostała mi zapakowana próżniowo szynka oraz dość duży kawałek sera żółtego. Największą ochotę miałam na wkrojenie obu składników do sałatki, nie wiedziałam tylko z czym można je połączyć i w tym momencie pomogło mi google. Efekt pomocy zaś widać poniżej. 

Składniki:



400 gram makaronu (gwiazdki, literki, wzorki)
35 dag szynki (w przepisie jest drobiowa, ale użylam tej ktora byla pod ręką czyli tradycyjnej ze świnki)
pół słoika papryki konserwowej
większe pół słoika ogórkow konsewowych
1 papryka surowa
2/3 puszki kukurydzy
majonez, musztarda
sól, pieprz


Wykonanie:


Makaron gotujemy al dente dodając do niego troszkę oleju, żeby się potem nie sklejał. Zalewamy wodą i wsypujemy do dużej miski.
Otwieramy ogórki konserwowe, paprykę konserwową oraz kukurydzę, i wykładamy to na durszlak aby ściekł sok z warzyw. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę i ponownie na durszlak w celu odsączenia lub robimy to ręcznie. w ten sam sposob kroimy szynkę oraz surową paprykę.
Pokrojone warzywa wsypujemy do miski z makaronem, a następnie dodajemy majonez wymieszany z łyżeczką musztardy i wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego!





Ps. może ktoś zauważył, że sałatka miala być z serem żółtym. Miała... W trakcie przygotowań zapomniałam o nim, a pożniej stwierdzilam, że sałatka lepiej smakuje bez niego. Polecam sprawdzić na własnej skórze ktora opcja będzie dla Was smaczniejsza.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz