W lodówce z zapasów poświątecznych pozostała mi zapakowana próżniowo szynka oraz dość duży kawałek sera żółtego. Największą ochotę miałam na wkrojenie obu składników do sałatki, nie wiedziałam tylko z czym można je połączyć i w tym momencie pomogło mi google. Efekt pomocy zaś widać poniżej.
Składniki:
35 dag szynki (w przepisie jest drobiowa, ale użylam tej ktora byla pod ręką czyli tradycyjnej ze świnki)
pół słoika papryki konserwowej
większe pół słoika ogórkow konsewowych
1 papryka surowa
2/3 puszki kukurydzy
majonez, musztarda
sól, pieprz
Wykonanie:
Otwieramy ogórki konserwowe, paprykę konserwową oraz kukurydzę, i wykładamy to na durszlak aby ściekł sok z warzyw. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę i ponownie na durszlak w celu odsączenia lub robimy to ręcznie. w ten sam sposob kroimy szynkę oraz surową paprykę.
Pokrojone warzywa wsypujemy do miski z makaronem, a następnie dodajemy majonez wymieszany z łyżeczką musztardy i wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Ps. może ktoś zauważył, że sałatka miala być z serem żółtym. Miała... W trakcie przygotowań zapomniałam o nim, a pożniej stwierdzilam, że sałatka lepiej smakuje bez niego. Polecam sprawdzić na własnej skórze ktora opcja będzie dla Was smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz