Przepis na pastę z oliwek (najczęściej czarnych), czyli tapenadę oryginalnie pochodzi z Prowansji. To potrawa o bardzo charakterystycznym smaku, lekko słonawa przez co świetnie się komponuje z chrupiącą bagietką oraz jako dodatek do krakersów cz też nachosów.
W moim wykonaniu na dzień dobry była próba z zielonymi oliwkami.
Na razie bez zdjęć bo niecierpliwce nie mogły się doczekać samego przepisu.
Potrzebujemy:
W moim wykonaniu na dzień dobry była próba z zielonymi oliwkami.
Na razie bez zdjęć bo niecierpliwce nie mogły się doczekać samego przepisu.
Potrzebujemy:
ze dwie gałązki natki pietruszki
troszkę oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
4 suszone pomidory (dla złamania smaku)
papryczka chili albo pół
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy.
Po przygotowaniu tapenadę należy przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Można ją przechowywać w lodowce naawet przez kilka tygodni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz