niedziela, 6 lipca 2014

Ciasto pizzuszkowe (Brujkowe)

Składniki:

1,75 szklanki mąki 
0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej (może być zwykła, ale mineralna ładniej spulchnia ciasto)
20 g drożdży (prasowane w kosteczkę, żadne tam instanty) 
0,5 łyżeczki soli 
0,5 łyżeczki cukru 
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek



Wykonanie: 

Zaczynamy od drożdży, kruszymy je, zasypujemy 2-3 łyżkami mąki, solą, cukrem, zalewamy wodą, merdamy łyżką, zakrywamy ściereczką i zostawiamy żeby sobie rosły. 

Jak urosną, a muszą, bo to najważniejszy etap, dosypujemy resztę mąki (1,5 szklanki), dajemy oliwę i gnieciemy, aż będzie super. 
Można znowu czekać aż wyrośnie, ale głodni ludzie tak nie robią. 
Rozwałkowuje się takie ciasto na podeszwę, nie należy się bać takiej cienizny, bo rośnie jeszcze w piekarniku do grubości optymalnej dla ludzi lubiących ciasto "cienkie". 
Piecze się jak się lubi, wystarcza zazwyczaj 15 min w 200 stopniach. 

A tak wygląda ciasto pizzuszkowe w pelnej pizzowej krasie:




Smacznego!


 

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowite, sprawdzone własną paszczą :)
    tylko czy temperatura nie powinna być 250?

    OdpowiedzUsuń
  2. oj przepraszam, temperatura oczywiście maksymalna :) rozumiem, ze znów dostanę zaproszenie? :D

    OdpowiedzUsuń