szynka wieprzowa (ok 1,5 kg do 2 kg, chociaż na 2 kg dałabym więcej przypraw)
1,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki musztardy
łyżeczka majeranku
łyżeczka bazylii
3 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
łyżka oleju
Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy musztardę, sok z cytryny i olej – mieszamy aż składniki połączą się.
Taką miksturą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony.
Szynkę wkładamy w rękaw do pieczenia i w takim stanie zostawiamy na dobę w lodówce do zamarynowania.
Po tym czasie mięso w rękawie układamy w blaszce do pieczenia.
Pieczemy w 180st ok 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości mięsa), a potem rozrywamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 15 min by skórka się zarumieniła.
Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze odpocząć ok 10-15min by pozostało soczyste (zbyt szybkie pokrojenie spowoduje, że z gorącego mięsa wypłyną soki zamiast w nim pozostać).
Chyba największą zaletą tego przepisu jest naprawdę banalne wykonanie. Mięsko wychodzi pachnące i pyszne, dużo lepsze niż szynka ze sklepu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz