wtorek, 3 kwietnia 2012

Galaretka z kurczaka

Składniki:
4 kurze skrzydełka
1 kurza nóżka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora/selera/liść selera/czosnek i inne rzeczy które dodajemy do rosołu
kostka rosołowa
sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
żelatyna
jajko
groszek/ kukurydza z puszki


Wykonanie:
Kurczaka myjemy dokładnie i w całości wrzucamy do garnka. Dodajemy umytą włoszczyznę. Lekko solimy, pieprzymy i gotujemy rosół. Do smaku można dodać też kostkę rosolową. Wtedy wywar będzie intensywniejszy. Na sam koniec można dodać jeszcze troszkę papryki w proszku i lubczyku. Rosól powinien być "mocniejszy" niż zwykle.


Następnie wywar powinniśmy dokładnie przecedzić i dodać do niego żelatynę (mniej więcej tyle ile jest w przepisie). Odstawiamy, aby ostygł. Marchewkę z wywaru kroimy w plasterki. Mięso obieramy od kości i kroimy w drobne kawałki. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy w plastry.



 Następnie układamy po trochę mięsa, marchewki, jajka, groszek, kukurydzę w miseczkach. Zalewamy lekko stężałym wywarem. Układamy kolejną warstwę i również zalewamy wywarem. Odstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.








PS. wrodzone lenistwo sprawiło, że nie bawiłam się w przecedzanie. Tak samo nie czekałam, aż ostygnie tylko wlałam ciepły do mięsa. I tak wyszło pyszne :)




Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. Ja się w przecedzanie tez nie bawię i zalewam ciepłym wywarem :)
    Wyglądają pysznie i chyba będę musiała zrobić - ja uwielbiam z sosem takim ala tatarskim :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zapomniałaś przepis na sos podrzucić :D

    OdpowiedzUsuń